Apr
18

Paste fericit!


image
by Sforicica
posted in Stiri
No comments yet

Sforicica va ureaza “Paste fericit”!

Ce ne aduce iepurasul… In dimineata de Paste sunt asteptate cu nerabdare cadourile iepurasului. Acestea sunt in general ascunse prin casa sau gradina. Daca initial era vorba de figurine de ciocolata reprezentand iepurasi sau oua de ciocolata oferite copiilor, incet incet s-a adoptat ideea de a oferi cadouri tuturor celor dragi. Dulciurile specifice sunt nelipsite dar nu mai constituie componenta principala sau exclusiva a cadoului. In zilele noastre se pot oferi cadouri inedite, handmade! Inspira-te din sugestiile de cadouri aflate in mica noastra pravalie si fa o bucurie celor dragi!

Iepurasul, ca simbol al Pastelui si mesager al cadourilor pentru copii, isi are originea in Germania, unde e mentionat in carti inca din secolul al XVI-lea.

Simbol al fertilitatii de provenienta pagana si asociat zeitei Eastre careia ii era dedicata luna aprilie (sau conform altor surse intreaga primavara), a fost treptat inclus in Saptamana Sfanta, incepand din secolul al XIX-lea. Desi provenind din filiere diferite (egiptene pe de o parte si celtice pe de alta parte), ideea de baza sustine iepurele ca intruchipand fertilitatea si viata noua.

Tot in Germania au fost fabricate primele dulciuri din ciocolata si zahar si de acolo s-a raspandit traditia pe intregul continent si in Statele Unite (odata cu fenomenul de emigrare).

Prezenta iepurasului in sarbatoarea de Paste nu are prin urmare nici o legatura cu credinta in invierea Mantuitorului Iisus Hristos ci mai degraba cu primavara si renasterea la viata. Alte legende asociate acestui animal se intalnesc si in China (unde se pare ca iepurele intruchipeaza o creatura ce traieste pe Luna si macina orezul, simbol al vietii) sau la anumite triburi din America unde exista un mit conform caruia iepurele ar fi adus oamenilor focul. Legendele budiste mentioneaza ca iepurele, neavand ce sa aduca drept jertfa zeitei Indra s-ar fi gatit in focul sacru iar ca rasplata a fost asezat pe luna. Cultura mayasa asociaza iepurele chiar cu inventarea scrisului.

 

 


Post Your Comment
Your Name
Your E-mail

Comment